Net Zero Munkacsoport

Válasszon nyelvet

A KSZGYSZ Net Zero Munkacsoport 2023. február 28-án megtartotta (újra)alakuló ülését, megújítva a korábbi Klíma- és energia Munkacsoportot. 

A Net Zero Munkacsoport megalakulásának okát a Nettó Zéró kibocsátás elérése adja, miszerint "amilyen hamar csak lehet, a nullához kell közelíteni az üvegházhatású gázok kibocsátását." A Párizsi Egyezményben rögzítették, hogy 2030-ra 45%-kal kell globálisan csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-ig pedig nettó nullára kell csökkenteni annak érdekében, hogy megelőzzük a visszafordíthatatlan káros hatását az egészségre, megélhetésre, gazdasági fejlődésre, a társadalmak biztonságára és a létfontosságú ökoszisztémára.

Az irányvonalak teljesítése jogszabályi kötelezettségbe mennek át, így fontossá vált, hogy egy-egy vállalat, hogyan teljesít a klímaváltozás területén, milyen vállalat irányítási rendszert működtet. Problémát jelent, hogy különböző értékelések állnak rendelkezésre a vállalati fenntarthatóságról, ezek az adatok nem összemérhetőket.

A Green Policy Center elemzése alapján Magyarország „Net Zero 2050” felé haladásának mutatói romlottak, jelenleg az 53. helyen állunk, ha ezt szűkítjük az EU-ra nézve, akkor csak a lengyeleket előzzük meg a listán.

Az ülésen a munkacsoport vezetőjének a megújítás kezdeményezőjét, Schillinger Attilát (ESG Core Kft., vezérigazgató) választották meg, akinek irányításával egy szakpolitikai ajánlás kidolgozását tűzték ki célul.

Témákat bárki javasolhat, a munka önkéntes alapon történik. A munkacsoport üléseken a munka a KSZGYSZ Alapszabályának, Etikai Kódexének és Versenyjogi Tájékoztatójának betartásával zajlik. 

Kedd, 10 október 2023 10:00

Az NFRD és a CSRD összevetésénél a legfontosabb változás, hogy a CSRD-t már szabványok (ESRS) szabályozzák, amelyekről az aznapi első összefoglaló is szólt, Wágner Hanna, PWC/EFRAG, ESG konzultáns...

Szerda, 30 augusztus 2023 11:23

Dátum: 2023. szeptember 11. 11:00 Helyszín: KSZGYSZ Iroda

Csütörtök, 01 június 2023 08:00

A következő MCS ülés időpontja , 2023. június 6., reggel 9 óra. Helyszín: KSZGYSZ iroda

Csütörtök, 11 május 2023 11:06

Megtartotta 2. ülését a KSZGYSZ Net Zero Munkacsoportja Az ülést, a hétvégén kiosztott „ Környezet Védelméért Díj ” egy díjazottjánál, a Saint Gobain Kft. pilisvörösvári Akadémiáján tartotta a...

Kedd, 09 május 2023 13:53

A fűtési rendszer kialakításakor, felújításakor érdemes többféle alternatívában gondolkodni, sőt, több lábon állni. Fontos, hogy a fűtésre, sőt, a komplett gépészetre már a tervezés során...