Net Zero Munkacsoport

Válasszon nyelvet

Napirendjének fókuszában az ESG-törvény az ezzel a kapcsolatos szabályozás és az alakuló intézményrendszer áttekintése állt.

Erről a munkacsoport vezetője, Sárosi Eszter tartott előadást. A tavalyi év végén megjelent, a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2023. évi CVIII. törvény kijelöli a főbb kereteket és a végrehajtásban résztvevő szervezeteket és feladatköreiket. A törvény végrehajtási jogszabályainak megjelenése – fokozatosan, egyfajta hierarchia szerint - ez év közepétől várható.

A KSZGYSZ, többek között, felvette a kapcsolatot az IFKA-val, az SZTFH-val.

Az ülés második témaköre a 2024. március 6-án, az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelent, az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2024/825 irányelve (2024. február 28.) a 2005/29/EK és a 2011/83/EU irányelv módosításáról, „A fogyasztók zöld átállásban való szerepvállalásának a tisztességtelen gyakorlatokkal szembeni hatékonyabb védelem és a hatékonyabb tájékoztatás révén történő növelése tekintetében” címmel.   Az irányelvmódosítás célja, hogy az uniós fogyasztóvédelmi jogban egyedi szabályokat vezessen be az olyan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kezelése érdekében, amelyek félrevezetik a fogyasztókat, és megakadályozzák őket abban, hogy fenntartható fogyasztási döntéseket hozzanak. Az irányelv főbb előírásai és a kapcsolódó eddigi hazai tapasztalat is áttekintésre került az ülésen, Király Imre munkacsoporttitkár előadásában, illetve vezetésével.

A Munkacsoport döntést hozott továbbá arra vonatkozóan, hogy a jövőben NetZero–ESG Munkacsoport néven fog működni, ezzel is kifejezve, hogy a következő időszakban kiemelten kíván foglalkozni az ESG témakörével és hazai megvalósulásával.

Kedd, 21 május 2024 15:43

Ez alkalommal Latorcai Zsombor Lóránd, az SZTFH ESG Igazgatóságának főosztályvezetője volt a meghívott előadónk, aki az ESG törvényhez kapcsolódó SZTFH feladatokról, illetve a kidolgozás alatt álló...

Kedd, 14 május 2024 10:18

2024. május 6-án ismét összeült az EU-s klímacélokkal és az ESG bevezetésével foglalkozó munkacsoportunk, személyes és online jelenléttel.

Kedd, 19 március 2024 10:18

Napirendjének fókuszában az ESG-törvény az ezzel a kapcsolatos szabályozás és az alakuló intézményrendszer áttekintése állt.

Szerda, 21 február 2024 09:25

A soron következő ülésre 2024. március 13-án, 14:00-kor kerül sor a KSZGYSZ irodában.

Kedd, 10 október 2023 10:00

Az NFRD és a CSRD összevetésénél a legfontosabb változás, hogy a CSRD-t már szabványok (ESRS) szabályozzák, amelyekről az aznapi első összefoglaló is szólt, Wágner Hanna, PWC/EFRAG, ESG konzultáns...