Tevékenységek

Válasszon nyelvet

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) a legnagyobb hazai környezetvédelmi érdekvédelmi szervezet, amelynek tagjai a teljes magyar környezetipari szektort képviselik és meghatározó szereplői a gazdasági életnek.

Az immár 265 tagvállalatot, pártoló és társult tagot számláló Szövetség több mint 30 éve dolgozik a hazai környezet- és természetvédelem, a környezetipar szereplőinek összefogásáért, továbbképzéséért. A Szövetség kiemelkedő partnere az államigazgatás, a gazdasági élet szinte valamennyi szereplőjének.

A Szövetség évente számos konferenciát és egyéb tájékoztató rendezvényt szervez a szakmai információk, aktualitások széleskörű terjesztése érdekében.

Szakterületek és munkacsoportok

A Szövetség tagvállalatai a környezetvédelem számos területét lefedik tevékenységükkel.

Az azonos szegmensek munkáját a területre specializálódott tematikus munkacsoportok segítik.

4

 

Hírlevél

A tagság kéthetente hírlevélben értesül az aktuális, a környezetvédelmi vállalkozásokat érintő rendezvényekről, kiadványokról, információkról, közbeszerzésekről, jogszabály-tervezetekről, megjelent jogszabályokról, EU joganyagokról, külföldi üzleti megkeresésekről, kiállításokról, konferencia lehetőségekről. A hírlevélben lehetőség van a tagcégek aktuális tájékoztatójának megjelentetésére is, mely segíti a más tagcégekkel való kapcsolattartást, új együttműködések és üzleti kapcsolatok kialakítását.

Környezeti Felelősségvállalási Nyilatkozat

2012-ben a Szövetség elkészítette a Környezeti Felelősségvállalási Nyilatkozatot, ezzel is erősítve elkötelezettségét a környezetipar területe felé. A Környezeti Felelősségvállalási Nyilatkozat 2017-ben megújult, melyet itt elolvashat.

A Környezet Védelméért díj

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) a legnagyobb hazai környezetvédelmi érdekvédelmi szervezetként fontosnak tartja, hogy a legkiválóbb környezetvédelmi szakemberek tevékenységét elismerje. A 2001-ben alapított és ezzel a szakmában a legnagyobb múltú A Környezet Védelméért díjjal a Szövetség széles körben kívánja felhívni a figyelmet az elért eredményekre.

A díj három kategóriában (vállalkozói, egyéni és ifjúsági) az évente megrendezett Környezetvédelmi Találkozó és Díjátadó Gálán kerül átadásra. 

csoportkep

KEXPORT Klaszter

A Szövetség közreműködésével alakult meg a KEXPORT Klaszter 2011. május 5-én 14 taggal a környezetipari exporttevékenység hatékony támogatása érdekében. A klaszter tagok száma jelenleg 20. 

A klaszter célja, hogy új üzleti lehetőségeket teremtsen, közös nemzetközi marketinggel és piackutatással külföldi munkalehetőségeket tárjon fel, közös projekteket generáljon.

Akkreditált Szervezetek Klasztere

2015-ben alapította meg a Szövetség az Akkreditált Szervezetek Klaszterét (ASZEK), melynek küldetése a hazai akkreditálással rendelkezők érdekeinek szakmai képviselete.

A Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) 2015. év végi megszűnése megváltozó szabályozási környezetet hozott létre. Az új helyzet szükségessé tette a NAT akkreditációval rendelkező szervezetek, cégek összefogását, érdekeik egységes, szervezett és hatékony érvényesítése céljából.

A klaszter nyitott minden olyan – nem kizárólag környezetipari – szervezet számára, amely akkreditált, vagy hivatalosan benyújtott akkreditációs kérelemmel rendelkezik.

ÖKOINDUSTRIA

2009 óta, kétévente rendezi meg a Szövetség az ÖKOINDUSTRIA®  környezetipari szakkiállítást, amely a hazai környezetipar legújabb eredményeit, innovációit mutatja be.

A 6. ÖKOINDUSTRIA eseményre 2021. április 28-30. között került sor online platformon, a 3 nap alatt számos hazai és nemzetközi szakmai konferenciának is fórumot biztosítva.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) társszervezésével és az ÖKOINDUSTRIA szakkiállítás támogatásával a HUNGEXPO Zrt., mint a hazai és közép-kelet európai kiállítási piac tradicionális és kiemelkedő szereplője, 2024. őszén egy új, hiánypótló kiállítást vezet be a magyar piacra. A Messe & Marketing Michael Pittscheidt szakmai támogatásával jövő ősszel nyitja meg kapuit az első ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIA nemzetközi környezetipari, infrastruktúrafejlesztési, hulladék- és vízgazdálkodási szakkiállítás. A szakmai esemény a KSZGYSZ 2009 óta megrendezésre kerülő ÖKOINDUSTRIA környezetipari szakkiállítás teljes támogatásával valósul meg, mind a tematika, mind a szakmai kísérő események tekintetében.

Environtec 2024 webfejlec hu 1

Nemzetközi projektek

2020-2022 között Szövetségünk az INTERREG DTP Tid(y)Up „Follow the plastic from the source to the sea” c. projekt egyik legfőbb partnereként vett részt folyóvédelmi összehangolt akciótervben a Duna és Tisza műanyag szennyezettségének felszámolására.

2013-ben a KSZGYSZ csatlakozott a GREEN PACK Nemzetközi Projekthez, amelyet az EU FP7 Keretprogram támogatott, 2019-ben zárt. A projekt célja volt, hogy PET-ből 100 %-ban újrahasznosítható, élelmiszer tárolására alkalmas csomagolóanyagot hozzon létre.

2020-ban a Természetfilm.hu Egyesület koordinálásával 10 partner részvételével 5 ország együttműködésében indult az "Öt ország egy folyó" Erasmus+ program köznevelés kategóriájában. A három év során a Tisza által érintett 5 ország tanáraival, környezeti nevelőivel, civil szervezeti képviselői dolgoztak együtt, abból a célból, hogy az általános iskolás diákokat érzékenyítsék a folyóvédelem iránt, hulladék megelőzésre neveljék őket, és megtanítsák a műanyag hulladék újrahasznosításának lehetőségeit, fontosságát. 

Zöldállásportál

A Szövetség a szakmai utánpótlás biztosítása érdekében működteti a térítésmentes Zöldállásportált, ahol tagvállalataink is rendszeresen megjelennek álláshirdetéseikkel, több oktatási intézmény hallgatói is keresnek szakdolgozati témát, szakmai gyakorlati helyet, illetve elhelyezkedési lehetőséget. Ajánljuk a zöldipari állásportál igénybevételét.

XIR

A Szövetség a www.kszgysz.hu weboldaláról elérhető adatbázist működtet (xir.hu) XIR néven, mely a hazai környezetipar szereplőit fogja össze. A nyilvántartásba bármely, a környezetipar területén tevékenykedő cég bekerülhet díjmentesen. Jelenleg 2000 cég élt a lehetőséggel.

2019-ben indítottuk útjának "A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért" projektünket (GINOP-5.3.5-18-2018-00047). 

Csatlakozzon hozzánk, Velünk Zöldebb!”

KSZGYSZ brosúra letöltése (PDF)