Hulladékmegelőzési és -kezelési MCS

Válasszon nyelvet

Az EU körforgásos szabályozása értelmében 2035-re a települési hulladék 65%-át anyagában kell hasznosítani, lerakását pedig 10% alá kell szorítani.

Ez utóbbi követelmény teljesítése nehezen képzelhető el a fennmaradó hulladék hatékony termikus hasznosítása nélkül, ennek feltételeit és hazai lehetőségeit vitatták meg a PLANET Budapest 2021 rendezvényen Szövetségünk által külön szervezett program keretén belül a témában érintett szakértőink, munkacsoportunk tagjai: Bocskay Balázs a Duna-Dráva Cement Kft., Hegedűs András FKF, Hartmann Mátyás Veolia, Lágler Katalin SARPI Dorog Kft., Balogh Zsuzsanna Trenecon Kft., Morvai Balázs Palota Környezetvédelmi Kft., Üveg Róbert CRH Magyarország Kft., és Jászay Tamás BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

A résztvevők az alábbi témákban osztották meg véleményüket, és a tevékenységben betöltött szerepüket az egységes szakmai javaslat összeállítása céljából:

  • Gazdasági és környezetegészségügyi szempontból reálisnak látják-e 2035-re a települési hulladék 25%-os energetikai hasznosítását (megfelelő előkezeléssel tüzelőanyaggá alakításával)?
  • Milyen tapasztalataik vannak a hazai RDF/SRF felhasználhatóságáról? Indokolt-e külföldről történő behozatal korlátozása?
  • Milyen lehetőséget látnak a hulladék helyi/térségi energetikai hasznosításában (távfűtés, biogáz előállítás)?
  • Beszélhetünk-e veszélyes hulladék termikus hasznosításról, lehet-e prioritás az energiatermelés az ártalmatlanítással szemben?

A szakmai egyeztetés nagyon jó platformot nyújtott arra, hogy az egyes szereplők közösen megvitassák a felmerülő és megoldandó kérdéseket, trendeket,  a javaslatcsomag jövő év elején a munkacsoport számára megküldésre kerül.

Péntek, 29 szeptember 2023 13:04

Meghívó a Hulladékképződés megelőzési és hulladékkezelési Munkacsoport ülésére Időpont: 2023. október 5., (csütörtök) 9.00–16.00 óra Helyszín: KSZGYSZ iroda; 1024 Budapest, Keleti Károly u. 11/A...

Szerda, 15 december 2021 15:05

Az EU körforgásos szabályozása értelmében 2035-re a települési hulladék 65%-át anyagában kell hasznosítani, lerakását pedig 10% alá kell szorítani.

Kedd, 08 szeptember 2020 12:15

A beérkezett észrevételek és szóbeli egyeztetések alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Egyes hulladékgazdálkodási ágazati intézkedésekről” szóló előterjesztésével kapcsolatban...

Csütörtök, 09 július 2020 12:14

Az „Egyes hulladékgazdálkodási ágazati intézkedésekről” szóló előterjesztéshez adott észrevételeinkre kapott válaszok egy része hiányolta levelünkből a felvetett problémák kiküszöbölésére,...

Kedd, 02 június 2020 12:14

Informálisan jutott a Szövetség tudomására, hogy 2020. május 27-én a Kormány az „Egyes hulladékgazdálkodási ágazati intézkedésekről” szóló előterjesztést tárgyalta, amelynek tartalmáról, előzetes...