Hulladékmegelőzési és -kezelési MCS

Válasszon nyelvet

2024. február 27-én tartotta összevont ülését a Szövetség két, hulladékgazdálkodással foglalkozó munkacsoportja.

Az ülésen áttekintették a pénzügyi biztosíték, a céltartalék, valamint a környezetvédelmi biztosítás hulladékgazdálkodással összefüggő részletes szabályairól szóló 681/2023. (XII. 29.) Korm. rendelet, valamint a biológiailag lebomló hulladék képződésének megelőzésére vonatkozó tevékenységekről, a biológiailag lebomló hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek részletes szabályairól és a biohulladékból előállított komposzt osztályozásának szabályairól szóló 559/2023. (XII. 14.) Korm. rendelet gyakorlati alkalmazása során felmerült kérdéseket és problémákat.

A munkacsoport javaslatokat fogalmazott meg a fenti jogszabályok szakmai szempontú módosítására.

A meghirdetett napirendnek megfelelően, az év végén megjelent, a szakterületet is érintő két törvény – a 2023. évi CVIII. törvény a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvény, kapcsolódó várható végrehajtási jogszabályok, valamint a 2023. évi C. törvény a magyar építészetről – rövid ismertetésével az összevont munkacsoport azonosította azokat a főbb elemeket, ahol a hulladékgazdálkodási szakterületen további jogalkotás és így konkrét feladat jelentkezhet. Külön hangsúlyt kapott az építési-bontási hulladékok, valamint a kitermelt szennyezetlen talaj kérdéskörére.

A hulladékelhagyással kapcsolatos szabályozási és gyakorlati kérdések is ismét felmerültek: a munkacsoport korábban megfogalmazott észrevételeire alapozva – különös tekintettel a koncesszió, az állami tulajdonú területen elhagyott hulladék, az önkormányzati köztisztasági feladatok, valamint a kapcsolódó EPR szabályozás és a szemléletformálás komplex kérdéskörére – mielőbbi egyeztetés kezdeményezését javasolta az érintett szervezetek bevonásával.

Köszönjük az Energiaügyi Minisztérium Körforgásos gazdaságért felelős Helyettes Államtitkárságának, hogy a szakfőosztályi részvétel biztosításával is hozzájárult az ülés sikeréhez!

Szerda, 15 május 2024 08:33

The International Solid Waste Association (ISWA ) is an international network of waste professionals and experts from around the world. Members from over 110 countries are working and cooperating in...

Hétfő, 04 március 2024 13:25

2024. február 27-én tartotta összevont ülését a Szövetség két, hulladékgazdálkodással foglalkozó munkacsoportja.

Szerda, 21 február 2024 15:18

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége tematikus hulladékgazdálkodási adatszolgáltatási konferenciát szervez, segítve ezzel mind az adatszolgáltatók, mind az adatot fogadók és...

Péntek, 29 szeptember 2023 13:04

Meghívó a Hulladékképződés megelőzési és hulladékkezelési Munkacsoport ülésére Időpont: 2023. október 5., (csütörtök) 9.00–16.00 óra Helyszín: KSZGYSZ iroda; 1024 Budapest, Keleti Károly u. 11/A...

Szerda, 15 december 2021 15:05

Az EU körforgásos szabályozása értelmében 2035-re a települési hulladék 65%-át anyagában kell hasznosítani, lerakását pedig 10% alá kell szorítani.