Szövetségi rendezvények

Válasszon nyelvet

Komplex hulladékgazdálkodási adatszolgáltatási konferencia

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége tematikus hulladékgazdálkodási adatszolgáltatási konferenciát szervez, segítve ezzel mind az adatszolgáltatók, mind az adatot fogadók és ellenőrzők munkáját. A konferencia célja egyrészt áttekinteni az ágazatot érintő adatszolgáltatási kötelezettségek körét, másrészt naprakész információt biztosítani az érintetteknek a kötelezettségek teljesítés módjáról és a felmerülő gyakorlati kérdésekről.

A hulladékgazdálkodási szakterületen az adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése jellemzően tárgynegyedévhez, illetve tárgyévhez kötött. Az általános és a kiemelt hulladékáramokra vonatkozó, az OKIR Egységes Hulladékgazdálkodási Információs Rendszerébe (EHIR) történő adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének határideje február 20. illetve március 1., a Központi Statisztikai Hivatal ágazati adatszolgáltatását február 28-ig kell benyújtani. A termékdíjhoz és EPR díjhoz köthető kötelezettségek, valamint az EHIR egyes adatszolgáltatásai szintén tárgynegyedévhez köthetők.

A konferencián az adatszolgáltatásokat fogadó, valamint ellenőrző szervezetekkel együtt tekintjük át egyrészt a kötelezettségeket, másrészt a teljesítés kapcsán felemerülő gyakorlati kérdéseket. Az előadások kitérnek az egyes adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó jogszabályi háttér bemutatására, az adatszolgáltatók körére és az adatszolgáltatási határidőkre, a beküldés módjára és technikai hátterére is.

Az eseményt kerekasztal beszélgetéssel zárjuk. A kerekasztal résztvevői részben az előadók, részben a Zöldgazdaság2023/24 tanulmánykötet szerzői, kiemelt témája pedig a hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi adatgyűjtési rendszerek, azok kapcsolata, a jövőbeni feladatok és megoldási lehetőségek, kapcsolódva a tanulmánykötet megjelenéséhez is.

Távlati célunk, hogy a különböző adatgyűjtések konkrét és részletes megismerését követően a jövőben javaslatot fogalmazzunk meg azok egységesítésére, az adatszolgáltatási kötelezettségek egyszerűsítésére, összekapcsolhatóságára, illetve számuk csökkentésére, annak érdekében, hogy kevesebb adminisztrációs teher mellett koherens és megfelelő minőségű adatok álljanak rendelkezésre az ágazat szereplői számára, valamint a hazai, Európai Uniós és nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése érdekében is.

Időpont: 2024. február 15. (csütörtök) 9.00 - 16.30

Helyszín: Hotel Benczúr (1068 Budapest, Benczúr u.35.)

A konferencia nem sajtónyilvános.

Program

 Moderál: Markó Csaba szakmai igazgató, KSZGYSZ

 

8.30 – 9.00

Regisztráció, érkezés

 

9.00 – 9.10

Megnyitó
dr. Ágoston Csaba elnök, KSZGYSZ

9.10 – 9.20

A hulladékgazdálkodási adatszolgáltatások rendszere – a kötelezettségek áttekintése
Kertész-Káldosi Zsuzsanna, szakmai igazgató-helyettes, KSZGYSZ

9.20 – 9.40

AZ OSAP hulladékgazdálkodási adatgyűjtése – adatszolgáltatók, adatkörök
Előadó: Graczka Sylvia osztályvezető,  Központi Statisztikai Hivatal

grackas

9.40 – 10.00

Egységes Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer adatszolgáltatásai – éves és negyedéves bevallások
Előadó: Mikolay Edvárd hulladékgazdálkodási referens, Energiaügyi Minisztérium

 

10.00 – 10.30

Az EPR rendszerhez kapcsolódó hatósági feladatok
Előadó: dr. Bartus Adrienn főosztályvezető, Pest Vármegyei Kormányhivatal, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály

bartus

10.30 – 11.00

-----------------Kávészünet---------------------

 

11.00 – 11.30

Az egyes kiemelt hulladékáramokkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése
Előadó: Dávid Viktória osztályvezető asszony, Pest Vármegyei Kormányhivatal, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály

bartus

11.30 – 12.00

A MEKH tevékenységéhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségek áttekintése
Előadó: dr. Nochta Judit főosztályvezető, Hulladékgazdálkodási Szabályozási Főosztály, Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal, Hulladékgazdálkodási Szabályozási Főosztály

 

12.00 – 12.30

Kérdések, válaszok

 

12.30 – 13.30

  ---------------------Ebéd---------------------------

 

13.30 – 13.50

Termékdíj tapasztalatok
Előadó: Tánczos Zoltán pénzügyőr ezredes főosztályvezető-helyettes, NAV Központi Irányítás Adókapcsolati Főosztály

tanczos

13.50 – 14.20

EPR és termékdíj – gyakorlati szemszögből
Előadók: Borsányi-Bognár Levente szakmai ügyvezető, e-Termékdíj.hu Kft., Sztruhár Imre ügyvezető, Green Tax Service Kft.

sztruhar

borsanyi2

14.20 – 14.40

Informatikai megoldások az adatszolgáltatások teljesítésére
Előadó: Szőke Sándor környezetvédelmi tanácsadó, HELION Kft.

havasdm

14.40 – 15.20

A MOHU adatgyűjtési rendszere, kötelező adatszolgáltatások
Előadó: Baricza Miklós ügyféltámogatási vezető, MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

baricza

15.20 – 15.40

Kérdések, válaszok

 

15.40 – 16.20

Információ- és adatkezelés – digitalizáció a Zöldgazdaságban
Kerekasztal-beszélgetés (moderál: Markó Csaba szakmai igazgató KSZGYSZ)

Résztvevők: Sárosi Eszter, Sztruhár Imre, Hankó Gergely, Hungarikum Alkusz képviselője

A kerekasztal résztvevői részben az előadók, részben a Zöldgazdaság 2023/24 c. tanulmánykötet szerzői, kiemelt témája a hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi adatgyűjtési rendszerek, azok kapcsolata, a jövőbeni feladatok és megoldási lehetőségek, kapcsolódva a tanulmánykötet megjelenéséhez is. Terveink szerint az adatmenedzsment kérdéseit járjuk körül egyrészt az adatszolgáltatók (környezethasználók) és nyilvántartásuk, másrészt az adatkezelők igényei (hatóságok, biztosítók, koncessziós tásaság stb.) alapján, különös tekintettel az adatok egyenszilárdságára, értelmezési és értékelési nehézségeire, a mérés, adatrögzítés, statisztika megbízhatóságára. Kitérünk az informatika, az automatizálás és a mesterséges intelligencia lehetőségeire, azok kapcsolódásaira a szakmai tartalomhoz és a „valósághoz”.

Markó Csaba

16.20 – 16.30

Zárás