Szövetségi hírek

Válasszon nyelvet

A hagyományokhoz híven, nagy érdeklődés mellett, 2023. november 27-én a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének klasztere, az Akkreditált Szervezetek Klasztere (ASZEK) mintegy 100 fő részvételével megtartotta évzáró akkreditációs konferenciáját.

A megfelelőségértékelési tevékenység (vizsgálat, kalibrálás, mintavétel, tanúsítás, ellenőrzés stb.) végzésének elismerése egyre nagyobb hangsúlyt kap hazánkban is. Az akkreditált szervezetek iránti bizalom növelése, a kapcsolódó rendszerek megbízhatóságának emelése számos feladat elé állítja az érintetteket.

A konferencia keretében a felhatalmazás és kijelölés témaköre jelent meg hangsúlyosan.

 

Dr. Ágoston Csaba ASZEK elnök megnyitójában hangsúlyozta az akkreditáltak és a hatóságok együttműködésének fontosságát, különös tekintettel az akkreditáció szerepének és elismertségének növelésében, gazdasági jelentőségének hangsúlyozásában. Kérte az akkreditáltakat, hogy éljenek a szervezeteket értékelő szakértők véleményezési lehetőségével, segítve így a NAH eljárásainak hatékonyabbá tételét. Majd levezető elnökként megnyitotta szakmai programot.

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság elnöke, Bodroghelyi Csaba nyitóelőadásában átfogó képet adott a nemzetközi trendekről és a NAH 2023. évi feladatiról és eredményeiről. Rippel Endre, A NAH elnökhelyettese a kockázatok kezelésének jelentőségéről és lehetőségéről beszélt. Ilinszky Gábor, a NAH főosztályvezetője a „Kijelölés irányai és jövője az akkreditálás szempontjából” címmel tartott előadást.

Wiegand Krisztina, az Akkreditálási Tanács elnöke részletesen bemutatta az AT idei tevékenységét, külön kitérve a kijelöléses akkreditálással kapcsolatos ajánlásaikra.

A felhatalmazással végezhető vizsgálatok kereteit mutatta be a nem állami laboratóriumok engedélyezésének, illetve hatósági laboratóriumnak történő kijelölésének gyakorlati tapasztalatairól szóló beszámoló (Bogáth Péter osztályvezető, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), valamint a legionella és fürdővíz vizsgálatokkal kapcsolatos feljogosítási, szabályozási háttért ismertető előadás (Dr. Khayer Bernadett, Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ).

A környezetanalitika területén akkreditált laboratóriumok szempontjából részletezte a szükséges szakhatósági engedélyek megszerzésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat Karsai Szilvia (SYNLAB Hungary Kft.).

A konferencián a laboratóriumokra vonatkozó hatósági feljogosítások, illetve a kijelöléses tanúsítások gyakorlati tapasztalatait külön workshopokon is megvitathatták a résztvevők. A labor szekcióban Dr. Lippai Anett (Biokör Kft.) a hatósági feljogosítások, a tanúsító szekcióban Czakó Tamás (TÜV Rheiland InterCert Kft.) a kijelöléses tanúsítás gyakorlati tapasztalatairól tartott témafelvezető, vitaindító előadást.

A workshopokat követően a Szakmai Bizottságok (I. SZB: Karsai Szilvia; II. SZB: Paulik Szabina; III. SZB: Oláh Péter) adtak tájékoztatást 2023-ban végzett munkájukról és terveikről. Itt került kihirdetésre az is, hogy az I. SZB új elnökének – Lőrincz Anna lemondása után – Karsay Szilviát választotta meg a bizottság.

Zárásként a workshopok moderátorai, Dr. Ágoston Csaba ASZEK elnök és Markó Csaba ASZEK ügyvezető számolt be a workshopok eredményeiről.

A rendezvény előadásait az ASZEK tagok közvetlenül is megkapták, és az érdeklődők számára az ASZEK honlapjáról (https://aszek.hu/jegyezze-fel-naptaraba-akkreditalas-aktualitasok-es-valtozasok-konferencia-2023) elérhetők.