Szövetségi hírek

Válasszon nyelvet

Idén több munkacsoport ülés után, sikerült eljutnunk az ISWA (International Solid Waste Association)éves zászlóshajó eseményére, a Világkongresszusra is, melyet 2023. október 27-30 között Ománban rendeztek kb. 1200 fő részvételével. A rendezvény házigazdája a be'ah, Oman Environmental Services Holding Company volt. Magyar részről Hankó Gergely ügyvezető, Földi Levente, a Denkstatt Hungary Kft környezetvédelmi szakértője és Uhri László, az Energiaügyi Minisztérium képviseletében vett részt.

Az ISWA a világ minden tájáról érkező hulladékgazdálkodási szakemberek és szakértők nemzetközi hálózata, amelynek küldetése "A fenntartható és professzionális hulladékgazdálkodás előmozdítása és fejlesztése, valamint a körforgásos gazdaságra való áttérés".

A KSZGYSZ régi, arany fokozatú tagja az ISWA-nak, a Nemzeti Tagozatban pedig jelenleg az alelnöki státuszt tölti be Szövetségünk.

Korszerű hulladékkezelési irányok és célok

A 39. ISWA Világkongresszus változatos programot kínált, amely olyan témákat érintett, mint a (nem szigetelt) hulladéklerakók bezárása, a műanyagszennyezés, a hulladékkezelésből származó környezetterhelés csökkentése, a klímaváltozással kapcsolatos összefüggések, a ENSZ Műanyag Egyezményének tárgyalására való felkészülés, s a finanszírozási kérdések.

A fizikai anyagok fontossága

Simon BaptistSimon Baptist, a szingapúri The Economist Intelligence Unit globális vezető közgazdásza főelőadásában a hulladék- és erőforrás-gazdálkodási ágazat szerepéről beszélt a globális gazdaság szemszögéből: "A fizikai anyagok soha nem voltak még ilyen fontosak a globális gazdaság számára. Az emelkedő és változékony árak arra utalnak, hogy az erőforrások idővel egyre szűkösebbek és értékesebbek lesznek, az ellátási láncokkal kapcsolatos geopolitikai aggodalmak pedig még inkább a figyelem középpontjába kerülnek" - mondta. "A hulladékgazdálkodásnak fontos szerepe van a mai gazdaságban, főleg ha a környezeti és fenntarthatósági tényezőket is számba vesszük."

Hangsúlyáthelyezés a teljes értékláncra

Carlos Silva FilhoAz ISWA elnöke, Carlos RV Silva Filho a gazdasági kerekasztalon így fogalmazott: "Évtizedekig arra összpontosítottunk, hogyan javítsunk az újrahasznosítási rátákon, de nem foglalkoztunk azzal, hogyan tervezzünk jobb termékeket. Egy lépéssel a hulladékgazdálkodás előtt kell megváltoztatnunk a hangsúlyt, és a teljes értékláncot kell vizsgálnunk. Jelenleg még csak a felszínt érintjük."

A kongresszuson számos szekcióban folytak párhuzamosan az előadások és kerekasztalok, az expótér és a kísérő események pedig remek lehetőséget teremtettek a kapcsolatépítésre.

A magyar tagság előadásai 

Hankó Gergely KSZGYSZ ügyvezető az INTERREG Tid(y)Up projekt keretében készült „Szakpolitikai útmutató a Duna-vízgyűjtő folyami műanyagszennyezésének megelőzéséhez” c. tanulmány hátteréről és főbb ajánlásairól tartotta előadását. Az ICPDR együttműködésében készülő szakanyag a Duna-vízgyűjtő területét célozva nyújt útmutatást az egyre inkább az érdeklődés előterébe kerülő folyami műanyagszennyezés megfékezésére.

A tanulmány megjelenése 2024. decemberében várható.

policyguidance geri

Uhri László, az Energiaügyi Minisztérium hulladékgazdálkodási és PR-szakértője az illegális hulladékelhagyás problematikájáról, a Hulladékradar applikáció működéséről és tapasztalatairól számolt be.

uhri

A „Communication and Social Issues Working Group” által szervezett szekcióban a KSZGYSZ ügyvezetője még egy ízben a porondra léphetett, és a szemléletformálás témájában a Portfolio Green Awards díját is elnyert, kárpátaljai CALL-Action projektről számolhatott be a nemzetközi publikumnak: „The collaborated action plan of Plastic Cup and DIAGEO for the prevention of waste pollution in Transcarpathia”

callaction

Cél: aktívabb együttműködés a jövőben

A KSZGYSZ a jövőben szeretne még aktívabb lenni a nemzetközi hulladékos színtéren, ezért az ISWA Dél-Kelet Európai Fejezete kapcsán felvettük a kapcsolatot a vezetőkkel és bekapcsolódunk a munkába, meghívjuk a régió országait egyeztetésre. Ehhez jó alkalmat ad a 2024. október 1-3. között megszervezésre kerülő ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIA nemzetközi környezetipari kiállításunk is. A KSZGYSZ, a Profikomp Zrt. és a Köztisztasági Egyesülés mellett reméli, további tagcégek is kapcsolódnak a nemzetközi szövetséghez, mert a nálunk felgyűlt tapasztalatok és a létrehozott technológiák a világ sok pontján segítenék a modern hulladékgazdálkodásra való átállást.

Részletesebb ISWA beszámoló az 1. napról: https://www.iswa.org/blog/iswa2023-day-1-recap-welcome-lets-dive-right-in/?v=35b5282113b8

Részletesebb ISWA beszámoló a 2. napról: https://www.iswa.org/blog/iswa2023-day-2-recap/?v=35b5282113b8

AJAY5962