Szövetségi hírek

Válasszon nyelvet

Sajtóközlemény
Kiadja: Energiaügyi Minisztérium és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

“Ha van Vízművek, akkor van Levegőművek is?” 

Budapest, 2024. április 19. - A tiszta levegő fontosságát, a levegőtisztaság-védelmet a gyerekek, fiatalok számára bemutató első projekt 2022-2023 között zajlott le 15 hazai alapfokú oktatási intézményben, amely olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy a folytatásban az Energiaügyi Minisztérium támogatásával idén újabb helyszíneken találkozhatnak a programmal az általános iskolások. 

A tavaly lezárult Kölcsönkapott levegő programban a 15 helyszínen 2200 gyerek részvételével zajlottak foglakozások, amelyeken rengeteg ötlet merült fel arról, hogy egyénileg mit fognak tenni a tiszta levegőért.   A nagy sikerre való tekintettel, az általános iskolásokat célzó program idén is folytatódik.

Dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a budapesti XVII. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban indította útjára az általános iskolásoknak szóló Kölcsönkapott levegő – 2. projektet, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a levegőtisztaság fontosságára. A „Kölcsönkapott levegő” program számos, az oktatásban is használható kézikönyvvel, plakáttal és előadásanyaggal is segíti az alapfokú oktatási intézményeket. 

A program megvalósításában közreműködik a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége és annak levegőtisztaság-védelemmel foglalkozó tagvállalatai, szakemberei.

Most, a program első helyszínén tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az 5. Nemzeti Környezetvédelmi Programban foglaltak megvalósítása érdekében folytatódnak a levegőtisztaság-védelmi mérések azon oktatási intézményekben és környezetükben, amelyek távol esnek az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) mérőpontjaitól. 

Dr. Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: 

„Hazánk környezeti levegőjének minősége kiemelt szerepet játszik az egészséges környezet biztosításában. A levegőminőség javításában kiemelt szerepe van a lakosság által okozott légszennyező anyag kibocsátások csökkentésének, hiszen mindannyian tehetünk a levegőminőség javításáért. A projekt keretében a diákok megismerkednek a légszennyező anyagokkal, azok hatásával, terjedésével és a jó gyakorlatok bemutatásával megtapasztalhatják, hogy ők is hozzájárulhatnak a levegőminőség javításához.”

A projekt megvalósítása során a konkrét levegőminőségi mérések módszertanát, eszközeit és eredményeit személyesen, helyben ismertetik a diákokkal, ezeket az adatokat ők is rögzítik, elemzik és levonják a következtetéseket, amelyek elsősorban a fenntartható közlekedési, környezettudatos magatartásra, valamint a fűtési szokásokra vonatkoznak. A méréssel elérni kívánt cél a fentiek mellett a gyerekek, pedagógusok és a szülők szemléletformálása. 

Az interaktív edukációs program azt is szeretné elérni, hogy a diákok bepillantást nyerjenek a levegőminőséget befolyásoló tényezők sokaságába, változatosságába, ezen keresztül saját és környezetük tevékenységeinek, szokásainak újragondolására serkentsék őket. A projekt megalkotói szerint ez alkalmas a tantárgyakon átívelő érdeklődés felkeltésére a tudomány, az innováció iránt, valamint segítheti a pályaválasztást is.

A projektek hangsúlyos eleme a tüzelőanyagok helyes megválasztására, a közlekedés okozta kibocsátásokra, a kertekben keletkező zöldhulladék újrahasznosítására, a levegőszennyező égetés veszélyeire való figyelemfelhívás, valamint a jó gyakorlatok bemutatása. A levegőbe kerülő káros anyagok mennyisége megfelelő odafigyeléssel csökkenthető, ami jelentősen javítja a levegő minőségét és bizonyított tény, hogy ez hozzájárulhat a jó tanulási teljesítményhez is. 

Dr. Raisz Anikó államtitkár elmondta, hogy az Energiaügyi Minisztérium évről-évre számos környezeti neveléssel, szemléletformálással foglalkozó civil kezdeményezést támogat, és több saját környezettudatosságot fejlesztő programja is van. Kiemelt ügyként kezelik a gyermekek környezettudatos attitüdjének fejlesztését, ennek érdekében például a Zöld Óvoda programnak köszönhetően Magyarországon minden negyedik gyermek már óvodáskorban megismerheti a környezettudatos életvitel alapjait. Jövő héten pedig immár 12. alkalommal  kerül megrendezésre az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója, a TeSzedd! is, amely az egész lakosság körében kiemelt népszerűségnek örvend. 

Bővebb információ:

Név: Szöllősi-Sebestyén Zita 
Telefonszám: 06 20 454 1440 
E-mail: [email protected]

Projekt link: https://szemleletformalas.kszgysz.hu/kolcsonkapott-levego/

Sajtóanyag letöltése