Hazai hírek

Válasszon nyelvet

Új vizeken, a Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti 70 folyamkilométeres szakaszán tisztították napokon keresztül a folyót a XI. Tiszai PET Kupa környezetvédői, 937 zsák, hozzávetőlegesen 6,1 tonna hulladéktól mentesítve a folyót és árterét. A résztvevők között egyre nagyobb arányban képviselteti magát a legifjabb nemzedék. A forrásvidéki sikeres beavatkozásoknak,  a korábbi évek eredményes felső-tiszai hulladékgyűjtő akcióinak, valamint a Kiskörei Duzzasztómű hulladékmegfogó képességének köszönhetően az ártéri erdőkben kevesebb hulladékkal találkoztak a petkalózok. A magas partszakaszok, a vöröshangyák, a szúnyogok és a változékony időjárás így is jócskán feladta a leckét. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot ismét a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, akik az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyultak, megszerezve ezzel a Tisza Hőse díjat. A rendezvény az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósult meg.

A versenyszervező Természetfilm.hu Egyesület ismét büszkén számolhat be arról, hogy a lelkes résztvevők kitartó hulladékgyűjtő munkájának köszönhetően fellélegezhet az ártéri erdő  a Tisza Kisköre és Szolnok közötti szakaszán.  A hulladékderbi első vízen töltött napján a csapatoknak óriási élményt adott a kiskörei zsilipelés: a vízlépcsőn a teljes flotta egyszerre „süllyedt” a folyó alsóbb szakaszára.  Ezt követően nap mint nap magas partszakaszokat másztak meg a kenukból partra szálló petkalózok és a partvonalon több száz méteren keresztül járták végig az ártéri erdőt hulladék után kutatva. Összesen 937 zsák, becsléseik szerint 6,1 tonna hulladék gyűlt össze.  

A régióban Kisköre szerepvállalása évek óta nélkülözhetetlen a folyótisztító munkában. A vízügy oldaláról az idén 50 éves Kiskörei Vízlépcső a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált: a vízlépcsőnél az év során folyamatosan emelik ki a partra a hulladékot. A PET Kupa látványosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja - az ismeretterjesztésen túl -, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik.  A Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szakértelmével évek óta sokat tesz a hulladékhelyzet javításáért. Nemcsak hivatalból segítenek, hanem önkéntesekkel is jelen vannak a versenyeken: pethajós csapatuk a kiemelkedő harmadik helyen végzett a XI. Tiszai PET Kupán. Az évek során szorosra fűzött szakmai kapcsolat elismeréseként pedig a verseny díjátadóján a PET Kupa szervezői köszönetképpen vehettek át egy vízállásokat jelző, csepp formájú, üvegből készült emléktárgyat a KÖTIVIZIG-től.

A teljes flottának kijár a dicséret!

A nyári versenyek sorozatában főfutamként számon tartott, több mint egyhetes versenyen tapasztalt csapatok mérték össze erejüket, szinte egy nagy családként. A veterán petkalózok közül az első Tiszai PET Kupa négy hajójának mindegyikéről akadt ezúttal is visszatérő résztvevő.  A szervezők örömére a legifjabb nemzedék is kiemelkedő létszámmal képviseltette magát: az önkéntesek között ismét szép számmal jelen voltak a PET Kupa utánpótlás csapatának, az UP-nak a fiataljai, és - csupán egy kivétellel, - minden pethajón volt gyermek.  A legtöbb gyereket felsorakoztató hajón, a gödöllői Waldorf iskola Pelikán névre keresztelt csapatában 8 felnőtt kíséretében összesen 10 gyerek segítette kitartóan a hulladékgyűjtő akciót. 

A XI. Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

1. helyezett: Siemens Energy, akik rendkívüli eredménnyel, 254 zsák összegyűjtött hulladékkal kerültek ismét a dobogó élére, ezzel megőrizve címvédő szerepüket 

2. helyezett: Siemens Evező-SÖK, 173 zsák hulladék

3. helyezett: KÖTIVIZIG, 117 zsák hulladék

Tisza Hőse díj (legtöbb egy főre jutó összegyűjtött hulladék): Siemens Energy

Óriási elismerés a mezőny további pethajós csapatainak: Aztakeservit, Eurofins Kutatóközpont, Main Stage, Pelikánok, Peter Johnson, TILOS Rádió, Tisza2

A látható hulladék mellett ott vannak a láthatatlanok

A verseny során ezúttal is sokféle hulladékot találtak a résztvevők: a vízen könnyen úszó PET-palackok és üvegek mellett találtak féllábú műanyag székeket, fémhordókat, polisztirol darabokat, fél pár lábbeliket, játékbaba darabokat, sőt, egy hatalmas linóleum darabot is. De vajon mi a helyzet a folyóban úszó tárgyakról leváló, "láthatatlan" szennyeződésekkel?

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. (jogelődje a 30 éves WESSLING Hungary Kft.) évek óta támogatja a PET Kupa versenyeket különböző laboratóriumi mintavételekkel és vizsgálatokkal. Ennek köszönhetően derült ki például néhány éve, hogy egy veszélyes műanyagösszetevő, a ftalát is a Tiszában úszik, illetve a hazai folyóinkban is megjelent a mikroműanyag, amely ugyancsak örök életű, és hatalmas környezetvédelmi kihívást jelent.

A PET Kupa kutatópartnereként az Eurofins most egy olyan vegyületet talált a Tiszában, ami az egyik leghírhedtebb, korábban nagy tömegben gyártott (egyben az egyik legősibb örökéletű) vegyület: a perfluorooktán-szulfonsav. Megnyugtató az a tény, hogy az Európai Unió felismerte ennek a vegyületcsoportnak a kockázatát: a szabályozás (az EU 2008/105/EK Vízkeretirányelve) szerint erre a vegyületre a határérték: 0,0044 mikrogram/liter. Az Eurofins által mért 0,005mikrogram/l-es eredmény viszont sajnos ezt meghaladja.
A mért vegyület a per- és polifluorozott alkil vegyületek csoportjába tartozik, amelyeknek legjellemzőbb tulajdonsága (ha tetszik ez a „szupererejük”), hogy egyszerre víz- és olajállók. Éppen ezért rendkívül széles körben használatosak a mindennapi életben: megtalálhatók a ruházati tárgyakon, az ételcsomagolásokon, a kozmetikai termékekben, illetve többek között a tűzoltó habokban is. A mért koncentráció ugyan rendkívül alacsony (az emberre például fürdés közben természetesen nem veszélyes), ám a sérülékeny vízi ökoszisztémát – főleg az apró élőlényeket, rajtuk keresztül pedig az egész tápálékláncot – veszélyezteti.

Akik nélkül nem lehetett volna XI. Tiszai PET Kupa

A XI. Tiszai PET Kupa az Energiaügyi Minisztérium főtámogatásával valósult meg. Köszönet a kiskörei Ring-a-tó strand és apartmanparknak, akik helyszínt biztosítottak a rendezvény első napjaihoz. Óriási köszönet Nagykörű összetartó és önzetlen közösségének, az Élő Tisza Szövetségnek és a helyi vállalkozóknak, akik finom falatokkal és változatos programokkal gondoskodtak arról, hogy a petkalózok egy felejthetetlen pihenőnapot tölthessenek a településen.  A szolnoki Waldorf iskola hatalmas segítségének köszönhetően, lehetővé vált, hogy az igen változékony  időjárás miatt, a befutó után az iskola tornatermében ünnepelhessen a mezőny. A díjátadó utáni ünnepléshez a Just Showband játszotta a zenét. 

Köszönet a Tisza Cipőnek, akik termékekkel támogatták a versenyt. A DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segítette a PET Kupát. A vízügy évek óta részt vesz a hulladék elleni küzdelemben, ezúttal újra saját csapatot is indítottak a versenyen. A Zöldbolt a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járult hozzá. A hulladékkezelésben kiemelt szakmai partner volt a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ), a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU), az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. és az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. A résztvevők vízi biztonságáról a PET Kupa versenyek kezdetétől fogva a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület gondoskodik. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően Androidra és iOS-re is letölthető a Tiszta Tisza applikáció, amely tartalmazza a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül a pontszámokat összesítő PETákolásig. A TILOS Rádió rendszeres riportokkal vitte hírét az eredményeknek és az élményeknek, a hallgatók pedig saját csapatot toboroztak a versenyre. Köszönet Kisköre, Tiszabura, Tiszaroff, Kőtelek, Nagykörű, Tiszapüspöki és Szolnok elkötelezett önkormányzatainak.

Támogasd a petkalózok munkáját!

A Tiszai PET Kupa működése alatt több százezer kilogram hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Nemzetközi összehasonlításban is elismerendő teljesítmény, hiszen egy évtized alatt, gyakorlatilag több mint kétszer annyi hulladékot gyűjtöttek össze, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert szervezet, az Ocean CleanUp.  

A PET Kupákon összesen 204 hulladékhajó épült, hogy a világon egyedülálló módon, a petkalózok a hulladék felhasználásával küzdjenek a hulladék ellen. Az évek során összesen 328.000 kg hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták, amelynek 60%-a újrahasznosításra kerül. A hulladékhelyzet felderítése során a PET Kupa szakemberei és önkéntesei a Tisza és mellékfolyói mentén összesen 5835 szennyezett helyszínt vittek térképre, amelyek közül 867 területet sikerült megtisztítani. Ha szeretnéd támogatni a petkalózok hulladékgyűjtő munkáját, itt megteheted!

A XI. Tiszai PET Kupán készült videók // készítette a Természetfilm.hu Egyesület

Hajóépítés:

https://youtu.be/cPSc9ffeqaA?list=PL2F4YEGc6pgRFWQxOLw9EKRvxdZpdhxoj

Az első hulladékgyűjtő napok élményei, zsilipelés Kiskörénél: 

https://www.youtube.com/watch?v=toA7mPVjvCY&list=PL2F4YEGc6pgRFWQxOLw9EKRvxdZpdhxoj&index=3

Kevesebb a hulladék, a harmadik hulladékgyűjtő nap után:

https://www.youtube.com/watch?v=vKnWtdbapXQ&list=PL2F4YEGc6pgRFWQxOLw9EKRvxdZpdhxoj&index=4

Eredmények, díjátadó:

https://www.youtube.com/watch?v=ofAEuUzOjBw&list=PL2F4YEGc6pgRFWQxOLw9EKRvxdZpdhxoj&index=1