Hazai hírek

Válasszon nyelvet

Lezárult az Országos Környezeti Kármentesítési Program (OKKP)

A „Kármentesítési beavatkozási tervek készítése olyan ismerten szennyezett területekre vonatkozóan, ahol a szennyezettség felmérése, lehatárolása és a lehetséges beavatkozások tervezése még nem történt meg” című, KEHOP-3.3.0-15-2021-00011 azonosítószámú projekt lezárását jelentő előadássorozat zárórendezvényére 2023. november 30-án került sor az Energiaügyi Minisztériumban. A záróeseményen a minisztérium felkérésére Dr. Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke látta el a moderátori feladatokat.

Az eseménysorozat keretében 2023. október 27-től november 17-ig minden pénteken, valamint 2023. november 23-án csütörtökön tematikusan mutatták be a projektben résztvevők a helyszíneket és a kapcsolódó tevékenységeket, tapasztalatokat. Az előadássorozatban a KSZGYSZ tagvállalatai is aktívan részt vettek előadóként és meghívottként is.

A projekt keretében 44 terület felmérése történt meg. 32 terület esetében került sor státuszvizsgálatra, 25 területre készült állapotfelmérési jelentés, míg 11 szennyezett területre tényfeltárási záródokumentáció és 7 helyszínre kármentesítési beavatkozási terv készült. Mindezen munkák komoly előrelépést eredményeztek az állami felelősségi körbe tartozó környezeti károk felszámolásában.

A szennyezésekre vonatkozó ismeretek a feladat megoldásának tervezésében kiemelkedő szerepet töltenek be. A KEHOP Plusz forrásából megvalósuló tényleges kármentesítési beavatkozások és kárenyhítési feladatok megalapozását a projekt keretében felmért egészségügyi- és környezeti kockázatokra vonatkozó ismeretek teszik lehetővé.

A KSZGYSZ Kármentesítés és kárelhárítás Munkacsoportja januári soron következő ülésén folytatja a munkát, s 2024. októberében nemzetközi konferenciával készül az ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIA nemzetközi környezetipari szakkiállításra.