Hazai hírek

Válasszon nyelvet

Magyarország ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic Congress 2024)

Szeptember 10-12. között immár 18. alkalommal szervezik meg az Európai Ökogazdálkodási Kongresszust, ezúttal a most júliusban kezdődő, féléves magyar EU elnökség hivatalos programja keretében Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az Agrárminisztérium, az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) társszervezésében megvalósuló nagyszabású konferencia időszerű és az ökológiai gazdálkodási ágazat számára kiemelt fontosságú témákat tárgyal, párbeszédet folytatva az ellátási lánc szereplőivel, termelőkkel, feldolgozókkal, kereskedőkkel, kutatókkal és magas szintű szakpolitikai döntéshozókkal egyaránt.

Jövőbe mutató ökogazdálkodás

Az Európai Ökogazdálkodási Kongresszus, azaz a European Organic Congress (EOC) már közel két évtizede biztosít fórumot európai és tengeren túli szakemberek számára, hogy megvitassák az ökogazdálkodás aktuális témáit, valamint kijelöljék azt az irányt, amelyet követve mind a döntéshozók, mind az agrárium szakemberei közösen tudnak dolgozni egy fenntartható, ugyanakkor profitábilis mezőgazdaságért. A hagyományoknak megfelelően az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe) minden évben az EU soros elnökségét betöltő országban szervezi meg a találkozót, így idén Budapest adhat otthont a rangos eseménynek. A nemzetközi szervezet mellett az EOC2024 fogadó országbeli társszervezője ez alkalommal az Agrárminisztérium és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. 

,,Nagy öröm számunkra, hogy részt vehetünk az egyik legfontosabb európai ökogazdálkodási konferencia szervezésében, és segíthetünk abban, hogy a hazai szakemberekhez is első kézből jussanak el a nemzetközi tapasztalatok, jógyakorlatok, valamint azok a jövőbemutató elképzelések, amelyek segíthetik a mezőgazdaság fenntartható megújulását. EU-s cél, hogy 2030-ra a tagállamok mezőgazdasági területeinek 25%-án ökológiai gazdálkodás folyjon, amely arány jelenleg éppen, hogy átlépte a 10%-ot, így kihívásokkal teli évek állnak az ágazat előtt. Ezért is tartom nagy lehetőségnek, hogy Magyarország adhat otthont a konferenciának, ahol mind a szakpolitikai döntéshozók, mind az agrárium különböző területeinek képviselői osztják majd meg vízióikat a jövő mezőgazdaságáról. Az pedig, hogy a kongresszus része a hivatalos elnökségi programnak, mutatja, hogy Magyarország is elkötelezett az ökológiai átállás és a fenntartható mezőgazdaság támogatása mellett.” – mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, az IFOAM Organics Europe alelnöke.

drexler

A kétnapos esemény komplex programjában izgalmas előadásokkal, érdekfeszítő panelbeszélgetésekkel és piaci áttekintésekkel készülnek a szervezők, amelyek górcső alá veszik az ökogazdálkodási szektor legaktuálisabb témáit. Szó esik többek között az új Európai Uniós politikai mandátum agrár prioritásairól, az ökológiai gazdálkodás versenyképességéről és jövedelmezőségéről, továbbá a Közös Agrárpolitika (KAP) kihívásairól és kilátásairól, valamint az ökológiai termelésről szóló ismeretátadásról és kommunikációról. 

Európa legnívósabb szakértői az élelmiszeripar és a mezőgazdaság jövőjéről 

A konferenciára olyan neves nemzetközi előadók kaptak meghívást, akik széleskörű tapasztalatuk révén meghatározó szemléletet és véleményt képviselnek Európában. Catherine Geslain Lanéelle, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának stratégiai és szakpolitikai elemzési igazgatója első kézből osztja meg nézeteit a fenntartható agrár-élelmiszertermelési rendszerre való áttérés lehetőségeiről, a Közös Agrárpolitika aktuális kilátásairól és jövő-álló irányairól.

A szellemi tulajdonjogokról és a genetikai anyagokra vonatkozó szabadalmak kérdéseiről, az „új genomikai technikákról” szóló jogalkotási keretrendszerről a témában jártas szakértőket, köztük Frans Carree-t, a De Bolster Organic Seeds nemesítési osztály vezetőjét is lehetőség lesz meghallgatni.

De találkozhatunk többek között Európa következő, fiatal gazdálkodó nemzedékét képviselő Fiatal Gazdák Európai Tanácsának (CEJA) elnökével, Peter Meedendorp-pal, Anton Järild kommunikációs stratégiai szakértővel (Organic Sweden), Dr. Jürn Sanders-szel, az ökológiai gazdálkodás gazdaságtanának élvonalbeli szakértőjével és Marian Blom-mal, az ökológiai szabályozásért felelős szakreferenssel (Bionext) és IFOAM alelnökkel is.

A rendezvény harmadik napján a szervezők helyi biogazdálkodókhoz tett különleges terepi látogatásra invitálják az érdeklődőket, hogy testközelből is megismerhessék a hazai ökológiai gazdálkodási gyakorlatokat.

cordoba

Az EOC2024 kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a szakemberek, a döntéshozók és az ökológiai ágazat iránt érdeklődők találkozzanak, inspirálódjanak és tanuljanak egymástól. A nemzetközi konferencia hivatalos nyelve az angol, azonban az esemény teljes ideje alatt magyar szinkrontolmácsolást biztosítanak a szervezők a résztvevők számára. 

Kedvezményes regisztráció július 14-ig

A rendezvényre való regisztráció már zajlik, így aki még kedvezményes, “early bird” áron szeretne belépőt venni a kongresszusra, ezt július 14-ig teheti meg. A szervezők törekedtek arra, hogy minden érdeklődő számára elérhetővé tegyék a konferencián való részvételt, így például a kistermelők, diákok és az IFOAM Organics Europe tagok számára is elérhetők kedvezményes jegyek.
............................................................
További információ: 
A jegytípusokról és a regisztrációról bővebben: https://www.europeanorganiccongress.bio/tickets-info-european-organic-congress-2024/
Magyar nyelvű program: https://biokutatas.hu/hu/event/show/europai-okogazdalkodasi-kongresszus-2024-budapest