Folyóörökbefogadás

Az 5 ország 1 folyó programkezdeményezése

Folyóörökbefogadás, na ennek meg mi értelme?
Folyóparti gyerekek százai már tudják a választ. Amit megismerünk, azt megszeretjük, és amit megszeretünk, arra vigyázni fogunk. Folyóörökbefogadások során gyerekcsoportok oktatóikkal látogattak ki a közeli folyóparthoz, gyönyörködtek a látványában, ismerkedtek az élővilágával. Belefeledkezve a víz csobogásába, máris könnyebb észrevenni a kövek közé szorult konzerves dobozt. És a nádra csavarodott zacskófoszlányt. Na meg a fű alatt megbújó pet-palackot, ami épp az előbb roppant a lépteink alatt.

Folyóörökbefogadás

Ukrajnában:
Magyarországon:

A 5in1 projekt gyerekcsoportjai nem hagyhatták annyiban, megtisztították a folyópartot és
ezzel ünnepélyesen örökbefogadták, vállalva, hogy rendszeresen visszajárnak és tisztán tartják. A kifüggesztett tábla láttán pedig bízunk benne, hogy a vízpartot járó felnőttek is jobban vigyáznak majd folyópartjaink épségére.

image5

Örökbefogadott partszakasz Szlovákiában
Nagyfödémes - 2022. április 26.

Az 5 ország 1 folyó projektpartnere, Lelkes Zsuzsa Zsejke szavaival

image11

Az 5 ország 1 folyó projekt szlovákiai képviselőjeként és óvodapedagógusként örömömre szolgált, hogy Meseország óvodánk Nagyfödémesen jelképesen örökbe fogadta a Fekete-víz jobb oldali partszakaszát. A folyó 113 kilométer hosszú, Szlovákia 14. leghosszabb folyója. A Kis-Kárpátok alatt, Bazin és Szentgyörgy közötti szőlőültetvényekben fakad, majd a Kis-Dunába ömlik. A Fekete-víz mentén 15 kilométeres  kerékpáros turistaút van kiépítve, amely lehetőséget ad a biztonságos közlekedésre nemcsak a helyiek, hanem a turisták számára is. Ezen pozitív hatás mellett sajnos nőtt a környezet terhelése is, ezért fontosnak tartjuk a terület megfigyelését, szükség esetén megtisztítását. Vállalva ezzel mindazt, amit az örökbefogadás jelent, figyelmet, törődést, megóvást, a környezetünk szebbé tételét.

Az örökbefogadás helyszíne:

Nagyfödémes Szlovákia délnyugati részén Mátyusföld egyik legnagyobb települése. Galántától tizenöt kilométerre délnyugatra, a Kis-Duna és a Fekete-víz közötti síkságon
fekszik. A lakosságának nagy része, közel hatvan százaléka még mindig őrzi a magyar identitását. A faluban működő magyar és szlovák iskolák, valamint óvodák mind saját jogalanyisággal rendelkeznek. A község gazdag múlttal, lendületes gazdasági és kulturális élettel büszkélkedik. https://www.ulany.sk/?page=udaje&lang=hu

Az örökbefogadást vállaló óvoda:

Meseország óvoda jelenleg három csoporttal üzemel, melyet 61 gyermek látogat. Az ott folytatott oktató-nevelő munka egyik fontos célja a figyelmes létezés, a természet értékeinek bemutatása, ezáltal a figyelmes létezésre való környezeti nevelés és szemléletformálás. Alakítva a gyermek azon szokásait, készségeit, képességeit, amelyek nélkülözhetetlenek későbbi életük során, a környezetükkel való harmonikus együttéléshez, a környezeti nevelés iskolai feladatainak teljesítéséhez, a környezettudatos gondolkodás és magatartás
kialakításához. https://meseorszag.edupage.org/about/


A partszakasz kiválasztásának szempontjai:image3

A megfelelő helyszín kiválasztásánál elsődleges szempont volt a gyermekek biztonsága. Másodsorban megközelíthetőség, az utazás szempontjából egy közelben megtalálható partszakaszt kerestünk. A több  helyszín megtekintése, bejárása után választásunk az óvodától 3 km-re folyó Fekete-víz kisebb egyik partszakaszára esett. A hely a falu szélén, a természet szívében található, ezzel
biztosítva a csendes, nyugodt környezetet és a program megvalósítását.

Az örökbefogadást megelőző szervezési feladatok:
⮚ Tájékoztatni az óvodavezetőt a tervezett örökbefogadásról, és megbeszélni annak
időpontját, helyszínét és lebonyolítását.
⮚ Terepszemle-alternatívák – döntés a végleges helyszínről
⮚ Engedély kérés a tábla kihelyezésére a helyi Horgászszervezettől.
⮚ Buszbérlés igénylése a helyi önkormányzattól.
⮚ Eszközök biztosítása: megfelelő méretű és mennyiségű kesztyű, zsák
⮚ Anyagszükséglet biztosítása: 1 zsák/20kg szárazbeton, ásó, vödör, lapát.
⮚ A szülők előzetes tájékoztatása a szabadtéri programról (étel, ruházat), engedély
kérése a nyilvánosságra kerülő fotók elkészítéséhez.
⮚ Kihelyezésre kerülő tábla előállításához szükséges intézkedések:

 • A tábla szövegének megfogalmazása, az 5 ország 1 folyó logó használatával,-image15
  szlovák nyelvre való lefordítása.
 • Grafika elkészítése a PET Kupa grafikusának segítségével.
 • A tábla és a tartó megfelelő méretének kiválasztása (50x70).
 • Az elkészült grafika műanyag táblára való nyomtatása – ajánlatkérések, nyomda keresése
 • Egyeztetés az óvodai karbantartóval a tábla tartóoszlopra történő rögzítéséről
  és a betonozás kivitelezéséről.

Időpont:
Föld napja alkalmából az örökbefogadásra 2022. április 26-án került sor.

Résztvevők:
⮚ óvodavezető – Manó Ivett
⮚ óvodapedagógus – Lelkes Zsuzsa Zsejke
⮚ óvodai karbantartó – Borovszky Sándor
⮚ az óvoda közép és nagycsoportosai – 31 gyermek

image7 image5
image14 image2

Az örökbefogadást megelőzően, a gyerekek az óvodai fejlesztő tevékenységeken keresztül megismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeivel és a biztonságos szemétszedés feltételeivel.

Tízórait követően röviden összefoglaltuk az óvintézkedéseket, és az óvoda parkolójában izgatottan vártuk a busz megérkezését. Néhány szorgalmasabb gyermek már a várakozás alatt, a megállóban belekezdett a szemétszedésbe.

image9 image12

Megérkezéskor bemutattam a TrashOut hulladéktérképező mobil applikációt, annak használatával közösen bejelöltük a szennyezett területet. Ezután a gyerekek kesztyűt húztak, zsákot kaptak és buzgón vetették bele magukat a hulladékszedésbe.

image16 image4

image2

A háttérben is mindvégig komoly munkatevékenység zajlott. Az érdeklődőbbek figyelemmel kisérték a tábla kihelyezésének folyamatát, szükség esetén szívesen besegítettek.

A parttakarítás eredményes volt, egy jó nagy zsáknyi szemetet sikerült összegyűjteni. Az összegyűjtött szemetet az egyik szülő szállította el. A gyerekek boldogan jegyezték meg, hogy jó buli a szemétszedés, és mennyire látható, annak eredménye is. Fáradtan, de boldogan tértünk vissza az óvodába, ahol – az alapos kézmosás után - várt a megérdemelt ebéd.

image13

Az örökbefogadott partszakaszt a csoport magáénak tekinti, több gyermek hétvégenként a családjával együtt is visszatér a helyszínre és „ellenőrzi”, hogy milyen állapotban van. E jelzések alapján készülünk a legközelebbi „járőrözésre”, ismét felszerelkezve, hogy gondoskodásunk eredményeképpen ismét „természetes” állapotába kerüljön.

Elindult az 5 ország 1 folyó projekt

A Természetfilm.hu Egyesület koordinálásával 10 partner részvételével 5 ország együttműködésében indult az "Öt ország egy folyó" Erasmus+ program köznevelés kategóriájában. A három év során a Tisza által érintett 5 ország tanáraival, környezeti nevelőivel, civil szervezeti képviselői dolgoztak együtt, abból a célból, hogy az általános iskolás diákokat érzékenyítsék a folyóvédelem iránt, hulladék megelőzésre neveljék őket, és megtanítsák a műanyag hulladék újrahasznosításának lehetőségeit, fontosságát. Cserediák programok, tanárképzés, filmes tanfolyam, üzemlátogatás és számtalan folyótisztító program mellett a projekt eredménye 3 tankönyv és egy azt kiegészítő oktató mesekönyv, melyek 2023. szeptemberétől elektronikusan ingyenesen hozzáférhetőek lesznek. A könyvek kiegészítői lehetnek az általános iskolai környezeti nevelésnek vagy önálló tartalma egy tematikus tábornak, iskolai témahétnek. Olvasgatva a kiadványokat kiderül diáknak és oktatónak egyaránt miként lesz élmény a szemétszedés, "menő" a szelektív hulladékgyűjtés, közös ügy a folyók tisztasága.   

 

Kontakt személy:

bitterzsuzsa sq  Bitter Zsuzsanna
[email protected] 
Molnar Attila David Molnár Attila Dávid
[email protected]

A 5in1 program résztvevői:

erasmuscsoport

 • Németh László Elméleti Líceum (Románia)
 • Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Gimnázium (Ukrajna)
 • Yasinya School of Rakhiv Regional Council (Ukrajna)
 • Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola (Magyarország)
 • Eco-Mountain Transylvania Egyesület (Románia)
 • Zöld Város Egyesület/Zelenyi Varosh (Ukrajna)
 • Természetjáró Egyesület (Szerbia)
 • TrashOut (Szlovákia)
 • Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (Magyarország)
 • Természetfilm.hu Egyesület (Magyarország)

 

PETKALÓZKODÁS HATÁROK NÉLKÜL - 5 ország 1 folyó

A Tiszai PET Kupa önkéntesei, a petkalózok végre nemzetközi vizeken is folytathatják folyótisztító munkájukat. A PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület idén szeptemberben indította második, nagyrészt uniós forrásból megvalósuló projektjét, az 5 ORSZÁG 1 FOLYÓ (5IN1) programot, melyben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szakmai partnerként vesz részt.

Partnerek

• Németh László Elméleti Líceum (Románia)
• Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Gimnázium (Ukrajna)
• Yasinya School of Rakhiv Regional Council (Ukrajna)
• Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola (Magyarország)
• Eco-Mountain Transylvania Egyesület (Románia)
• Zöld Város Egyesület/Zelenyi Varosh (Ukrajna)
• Természetjáró Egyesület (Szerbia)
• TrashOut (Szlovákia)
• Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (Magyarország)
• Természetfilm.hu Egyesület (Magyarország)

 „5 ország 1 folyó” konferencia - környezeti nevelés határok nélkül

 „5 ország 1 folyó” konferencia - környezeti nevelés határok nélkül

A második nap programja. A teljes progamhoz kattintson ide.

Időpont: 2023. április 27. (csütörtök)
Helyszín: Hotel Benczúr
 

(Ezen a napon az ERASMUS+ projekt multiplikációs eseményén való részvétel térítésmentes)

Az 5 ország 1 folyó projekt nemzetközi PETagóguscsapata is részt vett a III. Tisza-tavi PET Kupán

Az Erasmus+ program keretében zajló projektben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége is partner. A projekt Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország környezeti neveléssel foglalkozó pedagógusai, civil szervezetei számára biztosít lehetőséget az elméleti és gyakorlati oktatás számára hasznos, praktikus gyakorlatok megismerésére, megosztására.

Partnertalálkozó Nagybányán

Március 18-21 között Bedő Károlyné és Pál András kollégánk részvett a 5in1 Erasmus projekt nagybányai partnertalálkozóján ahol áttekintették a pályázat pénzügyi beszámolóját, a szellemi termékeket és a folyómentő útmutatót.

Üzemlátogatáson jártak az „5 ország – 1 folyó” projekt résztvevői Magyarországon

A Természetfilm.hu Egyesület (a PET Kupa ötletgazdája) tavaly szeptemberben indította útjára második, nagyrészt uniós forrásból megvalósuló projektjét, az 5 ORSZÁG 1 FOLYÓ (5IN1) programot, melyben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szakmai partnerként vesz részt.

A projekt az Erasmus+ program keretében, Tisza-vízgyűjtő területén osztozó öt ország (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország, Szerbia) projektben résztvevő iskoláinak, természetvédő társadalmi szervezeteinek részvételével zajlik. Célja, hogy oktatással, szemléletformálással, helyi közösségek aktivizálásával, pozitív gyakorlatok felvonultatásával segítse a folyószennyezés elleni küzdelmet.

Az őszi szünetben Szövetségünk szervezésében került sor a projektben résztvevő külföldi pedagógusok, civil szervezetek képviselői számára szervezett – háromnapos magyarországi üzemlátogatásra.

Tiszta Tisza Térkép

Tiszta Tisza Térkép

A Tiszta Tisza Térkép a folyó és mellékfolyóinak hulladékhelyzetét mutatja be.
Minél jobban ismerjük a szennyezés gócpontjait, annál hatékonyabban léphetünk fel a szennyezés felszámolása érdekében. A Tisza országokat köt össze, csak közösen, együttes erővel tehetjük újra tisztává!

Projekteredmények

Műanyag Műhely körutazás forrástól torkolatig:

Műanyag Műhely oktatóvideók

5in1 | MÜMÜ 1. rész - SZELEKTÁLJ!


A MÜMÜ, vagyis a Műanyag Műhely a Tiszai PET Kupa kísérlete arra, hogy iskolás gyerekek között népszerűsítse a műanyag újrafelhasználást. Az oktatóvideó sorozat első részében Andriskalóz a háztáji szelektálás fogásaiba nyújt nektek betekintést, két cimborájával, Bendi és Boldikalózzal. Ha a vírushelyzet lehetővé teszi, a MÜMÜ elindul, és a Tisza vízgyűjtőjén több országban sok iskolába fog ellátogatni. A videó az 5 ország 1 folyó projekt keretében készült.

5in1 | MÜMÜ 2. rész - DARÁLJ MŰANYAGOT!

A MÜMÜ, vagyis a Műanyag Műhely a Tiszai PET Kupa kísérlete arra, hogy iskolás gyerekek között népszerűsítse a műanyag újrafelhasználást. Az oktatóvideó sorozat első részében Andriskalóz a háztáji szelektálás fogásaiba nyújt nektek betekintést, két cimborájával, Bendi és Boldikalózzal. Ha a vírushelyzet lehetővé teszi, a MÜMÜ elindul, és a Tisza vízgyűjtőjén több országban sok iskolába fog ellátogatni. A videó az 5 ország 1 folyó projekt keretében készült.

Folyótisztítási Ebook

Kiderül, hogy miért jó állatorvosi ló a Tisza akkor, hogyha a határokon átnyúló folyószennyezés téma (több ország, többféle folyószakasz, másutt is alkalmazható). A hulladék áramlása, viselkedése, felhalmozódása.

Hulladék újraélesztési útmutató

1. Bevezető - Osztály, vigyázz!
2. Első biztonság - Vendégelőadó Barbadosról
3. Mit rejt a kuka - Rejtélyes üzenet a kukában
4. Szemét vagy hulladék? - A fekete lyuk megtámadása
5. Újraélesztés indul - Kard, kampó, mobiltelefon és vasaló
6. Műanyag második élete - A méltatlanul elfelejtett kupak
7. Műanyag hányadik élete - Műanyag menyország
8. Utószó - Miről álmodik a wc papír tekercs?
9. Irodalomjegyzék - Ó, IÓ, CIÓ, kalózexpedíció!

Mobil Mini Műanyag Műhely

1. Bevezető - Osztály vigyázz!
2. Első a biztonság - Mentőmellény, lakókocsi és a lakatlan sziget
3. Plasztikprofik a világban - Egy ronda palackhegy és benne a palackposta
4. Hulladékból termék - X a térképen és egy hajó a fán
5. Légy te is plasztikprofi - Egy élő kalózkapitány hihetetlen legendái
6. Ledaráljuk, nem gond - A félszemű petkány és a titokzatos tervrajzok
7. Megolvasztjuk, nem probléma - Kalózhajó és a marcona boltosbácsi
8. Formába öntjük, naná - A tiszai krokodil bosszúja
9. Ötletbörze - Hogy etesd a sárkányodat?
10. Utószó - Kincsesláda, tervrajzok és életbevágó figyelmeztetés
11. Irodalomjegyzék - A fekete gólya és egy hivatalos meghívó

Folyómentők kézikönyve

Folyómentők kézikönyve

A Folyómentők kézikönyvével szeretnénk minél több gyerek és felnőtt érdeklődését felkelteni  a folyók, azok partjai és az ott lakó élőlények iránt. Az a célunk, hogy segítségetekkel felnőjön egy új, folyóbarát nemzedék, amely a legfontosabb környezeti elemmel, a vízzel is összhangban él. Ehhez élményközpontú, vidám, interaktív és személyes tananyagot alkottunk meg, saját gyakorlati tapasztalataink alapján amelynek első kötetét olvasod most.

Letöltés itt